Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ...
Αν και έχουμε ήδη ασχοληθεί με το θέμα του καπετάνιου – δημοτικού συμβούλου κ. Θεοχάρη Τσουκαλά δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε τις δηλώσεις του Δρ. Γιώργου Θανάτση σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή.

Αναπάντητο μένει ακόμη, μετά από μήνες, το ερώτημα κατά πόσο είναι ηθικό να είναι ο κ. Θεοχάρης Τσουκαλάς ταυτόχρονα και καπετάνιος του Νήσος Κάλυμνος της ΑΝΕΚ και δημοτικός σύμβουλος. Και εστιάζουμε στην ηθική πλευρά του θέματος, καθώς η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Διακομιχάλης, διατεινόταν ότι δεν υφίσταται θέμα ασυμβίβαστου. Μάλιστα, ο κ. Διακομιχάλης μας είχε ενημερώσει, ότι θα έστελνε και σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εωτερικών για να επιβεβαιωθεί, ότι ο συνεργάτης του κ. Τσουκαλάς βρίσκεται νομίμως στην «κοντή» γέφυρα του πλοίου ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ της ΑΝΕΚ.
 Σύμφωνα όμως με όσα δήλωσε προσφάτως ο Δρ. Γ. Θανάτσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει «αποφανθεί» ακόμα για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι και για να μπορέσει να σχηματίσει εικόνα επί του θέματος είναι απαραίτητο το Υπουργείο Ναυτιλίας να στείλει τα έγγραφα εκείνα, τα οποία θα αποδεικνύουν το είδος της εργασιακής σχέσης, που υπάρχει ανάμεσα στην δημοτική μας επιχείρηση (ΑΝΕΚ) και στον δημοτικό σύμβουλο – καπετάνιο κ. Θεοχάρη Τσουκαλά.
Και κάπως έτσι εξανεμίζεται η απόλυτη βεβαιότητα που είχε η δημοτική αρχή, ότι τάχα δεν τίθεται θέμα για ασυμβίβαστο. Παύουμε επομένως να κινούμαστε στη σφαίρα του ηθικού και ερχόμαστε και στην παράμετρο του νόμιμου. Εκτός κι αν ο κ. Διακομιχάλης και η δημοτική αρχή γνωρίζουν πράγματα, που το ίδιο το Υπουργείο αγνοεί και γι’ αυτό τα εξετάζει.
Αλήθεια, τι θα συμβεί αν τελικά αποδειχθεί, ότι όντως υπάρχει ασυμβίβαστο; Προφανώς, ο κ. Τσουκαλάς θα αναγκαστεί να επιλέξει μία από τις δύο θέσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει ήδη λάβει ως μισθούς από την ΑΝΕΚ; Αν δηλαδή τελικά, επιλέξει να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος θα επιστρέψει τους μισθούς, που έχει πάρει ως πλοίαρχος του Νήσος Κάλυμνος ή αντίστροφα, αν προτιμήσει να κρατήσει τη θέση του καπετάνιου θα επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει ως δημοτικός σύμβουλος για τις συμμετοχές στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια κλπ;
Επίσης, αφού δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί το τοπίο, σχετικά με το νόμιμο ή μη, γιατί ο κ. Τσουκαλάς πληρώνεται τους μισθούς του από την ΑΝΕΚ (αν έχει πληρωθεί βεβαίως) ή τις αντίστοιχες αποζημιώσεις του (αν τις έχει λάβει βεβαίως) για τη συμμετοχή του στα δημοτικά συμβούλια απ' την πρόσληψή του ως καπετάνιος στο ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ως και σήμερα; 
Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι, ότι και αυτά τα ερωτήματά μας θα παραμείνουν για καιρό, ακόμα αναπάντητα. Ίσως δεν θα ήταν υπερβολικό, αν λέγαμε μάλιστα, ότι η γραφειοκρατία με τη συνακόλουθη καθυστέρηση «βολεύει» την παράταξη Διακομιχάλη, που ίσως ελπίζει να ξεχαστεί το ζήτημα. Γιατί ενδεχομένως, αν το επιθυμούσε, θα μπορούσε η ίδια η ΑΝΕΚ να στείλει τα απαραίτητα έγγραφα και το θέμα να λάβει ένα τέλος. Μήπως τελικά το ενεδεχόμενο να αποδειχθεί ότι ο κ. Τσουκαλάς κακώς έχει ταυτόχρονα τη θέση του καπετάνιου και του δημοτικού συμβούλου οδηγεί σ’ αυτήν την τόσο «χαλαρή» και «περίεργη» αντιμετώπιση;
Ας ελπίσουμε, ότι κάποια στιγμή, στο προσεχές μέλλον, θα μας λυθούν αυτές οι απορίες και ο καλυμνιακός λαός θα πάρει τις οφειλόμενες απαντήσεις, τις οποίες αναμένει εδώ και μήνες.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου