Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Έργα; Ψάξε, ψάξε δεν θα τα βρεις!


Το σκεφτήκατε;

Αν παρατηρήσουμε τριγύρω μας, αλήθεια πόσες αλλαγές θα εντοπίσουμε; Άραγε, πόσα έργα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στο νησί μας; Μήπως θα ήταν μάταιος κόπος να ψάχναμε για έργα, γιατί πολύ απλά η νυν δημοτική αρχή του κ. Διακομιχάλη δεν έχει κάνει τίποτα στον τομέα αυτό, όσο καιρό έχει την ευθύνη της διοίκησης της Καλύμνου;



Και φυσικά ο δήμαρχός μας μπορεί να εξηγήσει το λόγο που συμβαίνει αυτό. Πολύ απλά δεν φταίει ο ίδιος (;;;), αλλά η γενική οικονομική κρίση, όπως συνηθίζει να λέει δημοσίως, όταν ερωτάται σχετικά. Όντως, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός, ότι η χώρα μας περνάει μία από τις χειρότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας της; Φυσικά κανένας, αφού όλοι λίγο – πολύ βιώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής.

Θα ήταν όμως παράλογο να το αποδεχθούμε, αν αναρωτιόμασταν το εξής απλό: Γιατί στην Κάλυμνο δεν εκτελείται το παραμικρό έργο, ενώ σε άλλα μέρη, ακόμα και σε γειτονικά νησιά, όπως η Κως, η Νίσυρος, ακόμα και στο μικρό Αγαθονήσι έχουν απορροφηθεί εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια, τα οποία προφανώς διατίθενται ή  θα διατεθούν για την ανάπτυξή τους; Γιατί και πάλι η Κάλυμνος έχει μείνει έξω από τις εξελίξεις αυτές;  

Θα ήταν τουλάχιστον γελοίο ή αφελές, αν λέγαμε, ότι η Κάλυμνος δεν έχει ανάγκη από ανάπτυξη. Η ανάπτυξη εξάλλου ήταν στους πρωταρχικούς στόχους του κ. Διακομιχάλη στον πρόσφατο προεκλογικό του αγώνα, σε συνδυασμό με την περιβόητη και γλυκόηχη, ελέω ανεργίας, αυτεπιστασία. Όπως φαίνεται όμως, έργα και αυτεπιστασία χάθηκαν κάπου στο δρόμο και για όλα φταίει η κρίση! Μήπως τελικά η κρίση μας εξυπηρετεί και λίγο, αφού είναι ένα λογικοφανές άλλοθι; Μήπως μπορεί να πιστέψει κανείς, ότι ο κ. Διακομιχάλης και η δημοτική αρχή δεν ήξεραν αυτό που από το 2010, δηλαδή πριν τις δημοτικές εκλογές, γνώριζαν όλοι; Θυμίζουμε, ότι όταν έγιναν οι δημοτικές εκλογές (Νοέμβριος 2010) η χώρα μας ήδη βρισκόταν σε κρίση και είχε πέσει στα δίχτυα του περιβόητου ΔΝΤ.  

Δυστυχώς δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε, ότι ο κ. Διακομιχάλης ξέχασε όλες του τις υποσχέσεις και δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα έργο. Αν και μάλλον εδώ τον αδικούμε λίγο, αφού ο δήμαρχός μας έκανε ένα έργο. Τον περιβόητο  έξω μώλο, που ήταν και είναι, όπως αποδεικνύεται, βασικός μοχλός ανάπτυξης του νησιού. Αόρατες, ανώτερες δυνάμεις όμως, έβγαλαν το έργο αυτό άχρηστο κι έτσι πετάξαμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (με απευθείας ανάθεση), που λογικά δεν μας περίσσευαν σε περίοδο κρίσης.

Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε, ότι κάποιοι «εχθροί» του τόπου μας το πολέμησαν, για ποιο λόγο άραγε δεν προχωρούν τα νέα έργα στο λιμάνι από Ιχθυόσκαλα μέχρι τον τρούλο στον Άγιο Στέφανο; Και να θυμίσουμε, ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το Μάιο 2012, όταν η εταιρεία του κ. Κρούσκου αναδείχθηκε μειοδότρια στο διαγωνισμό που έγινε.  

·        Μήπως αυτό είναι τελικά το πρόβλημα;

·        Μήπως η μόνη υπόσχεση-δέσμευση, που σκοπεύει  να τηρήσει ο δήμαρχός μας είναι, ότι «…και τον κώλο του να χτυπά κάτω ο Κρούσκος δεν πρόκειται να πάρει έργο…»; Και για την αποφυγή παρεξηγήσεων να τονίσουμε, ότι αυτά είναι λόγια που δεν δίστασε, δυστυχώς να τα ξεστομίσει δημοσίως ο ίδιος ο δήμαρχος, κ. Δ. Διακομιχάλης.

·        Μήπως ίσως το γεγονός, ότι όποιος (ή σχεδόν όποιος) διαγωνισμός έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας της νυν δημοτικής αρχής είχε νικητή τον κ. Κρούσκο; Αν ο κόσμος έβλεπε τον κ. Κρούσκο να ξεκινά έργα και επί δημαρχίας Διακομιχάλη, πώς θα απολογούνταν στο λαό ο δήμαρχός μας αλλά και ο περίγυρός του; Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να θυμίσουμε κάποιους από τους διαγωνισμούς, όπως πχ οι τσιμεντοστρώσεις, η προμήθεια της «καροτιέρας», κλπ; Τι θα έλεγε λοιπόν στους Καλύμνιους ο κ. Δήμαρχος; Ότι και επί της θητείας του, και πάλι τους διαγωνισμούς τους κερδίζει ο Κρούσκος; Αυτά είναι προβλήματα. Ποια κρίση και πράσινα άλογα λοιπόν;

Και μάλλον κάπως έτσι οδηγούμαστε σ’ ένα τεράστιο αδιέξοδο. Απ’ τη μία ο κ. Δήμαρχος δεν δέχεται να αναλάβει τα έργα αυτός που μειοδοτεί (κ. Κρούσκος), ακόμα κι αν για το καλό του τόπου κάποιος έπειθε τον κ. Κρούσκο να  χτυπήσει τα «οπίσθιά» του κάτω και απ’ την άλλη ο τόπος τελματώνει και μαραζώνει.

Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο το έργο να μην προχωρά όχι γιατί ο δήμαρχός μας έχει πρόβλημα συνεργασίας με τον κ. Κρούσκο, αλλά γιατί φρόντισε (;) να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία του, ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί και διαλευκανθεί πλήρως.

Όπως και να ‘ χει, τελικά αυτός που πραγματικά ζημιώνεται είναι ο ίδιος ο τόπος και εμείς οι Καλύμνιοι. Πολλοί από εμάς πιστέψαμε τις υποσχέσεις του κ. Διακομιχάλη και ονειρευτήκαμε μία καινούργια Κάλυμνο με ανάπτυξη, προοπτική, εργασία, ασφάλιση, θυμόμαστε όλοι το τέρμα στη μετανάστευση, τέρμα στα πωλείται και ενοικιάζεται κλπ. Έχει περάσει τόσος καιρός κι ακόμα δεν έχουμε δει να γίνεται τίποτα και ενδεχομένως δεν θα δούμε, ούτε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θητείας της νυν δημοτικής αρχής του κ. Διακομιχάλη. Λογικά προβληματιζόμαστε και απορούμε. Με ποιο τρόπο άραγε θα πάει η Κάλυμνος μπροστά; Ποια άτομα είναι ικανά να δουλέψουν σύγχρονα, σκληρά και μεθοδικά για τον τόπο μας; Ας αναλογιστούμε όλοι τις καταστάσεις που ζούμε και ας αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου